Spring naar hoofd-inhoud
Blad van de vleermuis hop-over

Hop-over voor de vleermuis

Woensdag 14 november 2018

Bij de Tractaatweg denk je niet gelijk aan natuur. Toch houden we rekening met de beschermde dieren en planten die in de omgeving voorkomen. Vleermuizen zijn beschermde dieren. Woensdag 14 november 2018 is er een vleermuis hop-over geplaatst in de middenberm halverwege de Tractaatweg. Deze hop-over, ofwel overvliegpunt, houdt de vliegroute van deze dieren in stand.

Vijf vragen en antwoorden over deze hop-over.

1. Hoe ziet de hop-over eruit?

De hop-over is een buis van vijf meter hoog met een staalplaat van twee meter breed aan de bovenzijde. Om de buis zit een houten bekleding. In de staalplaat is een afbeelding van de vleermuis aangebracht. Het ontwerp is gebaseerd op een hop-over bij de N381, ter hoogte van Wijnjewoude (Friesland). Vanwege de verkeersveiligheid is er op deze plek gekozen voor een kunstmatige vleermuis hop-over in plaats van een levende boom.

Plaatsen van de vleermuis hop-over
Plaatsen van de vleermuis hop-over

2. Waarom een hop-over?

Vleermuizen oriënteren zich in hun omgeving op basis van hun echo-systeem. Ze vinden hun route door het uitzenden van signalen met een hoge frequentie. Door de verdubbeling van de Tractaatweg wordt de afstand die de vleermuizen moet overbruggen dwars over de weg te groot. De hop-over zorgt voor een extra oriëntatiepunt zodat de vleermuizen op veilige hoogte de weg kunnen oversteken.

Aan de oostzijde van de weg worden ook bomen aangeplant om de vliegroute te versterken. De eisen voor een hop-over voor vleermuizen komen voort uit de Ontheffing Flora- en faunawet.

3. Waarom deze locatie?

De hop-over staat in de middenberm in de buurt van de kruising Zwartenhoek. Deze locatie is een bestaande vliegroute voor vleermuizen. De Tractaatweg kruist met natuurgebieden de Axelse Kreek en de Zwartenhoekse kreek. De gewone dwergvleermuis, de gewone grootoorvleermuis en de ruige dwergvleermuis zijn bijzondere soorten die hier voorkomen.

Vleermuiskelder
Vleermuiskelder bij Axelse Sassing

4. Zijn er nog meer voorzieningen gemaakt voor vleermuizen?

Naast de hop-over is er een vleermuizenkelder gebouwd en zijn er kastjes voor vleermuizen opgehangen in bomen, ter hoogte van het knooppunt Axelse Sassing. Bij de grensovergang is ook een hop-over door middel van een rij bomen. Lees meer op de pagina Natuur.

 

5. Maken de vleermuizen ook daadwerkelijk gebruik van de hop-over?

Uit eerdere ervaringen en ecologisch onderzoek blijkt dat deze kunstmatige passages 

werken.