Spring naar hoofd-inhoud
minister C. van Nieuwenhuizen krijgt het magazine met toekomstideeen overhandigt van leerlingen van De Sterrenpracht uit Axel
Minister Cora van Nieuwenhuizen krijgt het magazine met toekomstideeën overhandigt van leerlingen van De Sterrenpracht uit Axel

Blik op de toekomst

Terneuzen, 22 februari 2019

De werkzaamheden aan de Tractaatweg, de weg tussen Terneuzen en de Belgische grens, zijn gereed. Op maandag 18 februari 2019 is de Tractaatweg N62officieel opgeleverd en overgedragen aan de wegbeheerder Provincie Zeeland. Dit is gedaan tijdens een officieel evenement in de Baeckermat in Westdorpe.

Leerlingen van de school De Sterrenpracht uit Axel overhandigde een magazine met toekomstideeën aan Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, waarna het in een tijdcapsule in het viaduct bij Axel (De Sassing) werd geplaatst. Over 100 jaar mag de capsule weer open.

Gastlessen

Hoe bezoek jij over 100 jaar je vrienden en vriendinnen en wat doe je in je vrije tijd? Als afronding van het project Tractaatweg dachten basisschoolleerlingen van groep 6, 7 en 8 uit Axel en Westdorpe over deze vraag na. Ze kregen een gastles van Koen Verhagen. De leerlingen kwamen met zeer creatieve ideeën over de toekomst van Zeeuws-Vlaanderen als je denkt aan mobiliteit, bereikbaarheid en (verkeers)veiligheid.

De 'Blik op de Toekomst' gastlessen hebben uiteindelijk 29 ideeën opgeleverd. Van ieder idee dat door een groepje leerlingen is bedacht, is steeds de beste tekening uitgekozen en gebundeld in een magazine.

 

 

Winnaars

Commissaris van de Koning van Zeeland Han Polman en de burgemeester van de gemeente Terneuzen Jan Lonink beoordeelde de inzendingen. Zij kozen voor ‘Dolle dolfijn’ Marisha Lensen (tekening), Marit Meesen, Joëlla Visser en Bente Ypma van De Sterrenpracht uit Axel. 

Zij hadden volgens de jury het duidelijkst uitgewerkteidee. ‘Prachtig, kleurrijk, netjes én heel creatief’, was het juryoordeel. Zij winnen met hun klas een uitje naar de bioscoop. En mochten natuurlijk een exemplaar van het magazine overhandigen aan de minister. Eervolle vermeldingen voor twee andere ideeën die het net niet zijn geworden: Groene weg en Ruimtepil. 

Alle ideeën

Uiteindelijk zijn er maar 29 tekeningen in het magazine verwerkt. Eén tekening per groepje leerlingen. Vooraf hebben alle leerlingen tekeningen gemaakt. Deze zijn per school gebundeld in een pdf.

Download de tekeningen: